Goedemorgen Nederland

De digitale krant  bij u thuis.


’Facebook-robot slaat op hol’

’Facebook-robot slaat op hol’
Facebook heeft de bouw van slimme zelfdenkende robots vroegtijdig moeten afbreken. 
De robots in kunstmatige intelligentie bleken illegaal hun eigen taaltje te hebben ontwikkeld.

Dat hebben bronnen binnen Facebook tegenover technologieblog Tech Times gemeld.


De robots moesten zelf vervolgstappen in de programmeertaal bedenken voor apparaten. 
Ze kwamen echter vanuit het niets met een coderingstaal waar het Facebook-personeel weinig tegen kon doen maar ook niet begreep.

De robots gingen door de grenzen van wat programmeurs vooraf als norm hadden vastgesteld. 
Het taaltje tussen de robots kregen Facebook-programmeurs niet voldoende beperkt, waarop het project tijdelijk werd stilgelegd, aldus het blog.

Engels genegeerd
De robots begonnen in het Engels, maar bedachten daarna de eigen taal die voor de softwaremakers totaal niet te volgen zou zijn geweest.

De sociale mediareus steekt momenteel miljarden in kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor besturing van zelfrijdende auto’s. 
Vanaf juni was bekend dat de zogeheten dialogue agents een eigen taal ontwikkelden.

De robots bleken voor programmeurs ,,ongelooflijke sterke onderhandelaars”, melden de bronnen tegen Tech Times.

Weinig kennis
Het probleem blijkt enkele dagen nadat topman Elon Musk van de zelfrijdende batterijautomaker Tesla meldde dat het begrip bij topman Mark Zuckerberg-
van Facebook van kunstmatige intelligentie maar zeer beperkt is.

Facebook reageert niet op het bericht, maar doet dat zelden op dergelijke ontwikkelproblemen.

Echo Hawkings
Eerder waarschuwden experts in kunstmatige intelligentie zoals hoogleraar Stephen Hawkings voor de te grote macht van de zelfdenkende robots.

Elon Musk hamert al langer op ’het grootste gevaar voor de mensheid’. 
Zuckerberg noemde die zorgen recent onnodig en onverantwoord.


Mannen mogen benen niet spreiden in bussen Madrid.

MADRID - Mannen in Madrid opgelet. 
Als je met de bus gaat, moet je je benen bij elkaar houden. De Spaanse stad is een campagne begonnen om ’manspreading’ tegen te gaan. 
Dit uit respect voor de andere buspassagiers.

In de Spaanse bussen worden borden opgehangen om ervoor te zorgen dat mannen netjes in één stoel blijven zitten en dus hun benen bij elkaar houden. Daarvoor is zelfs een speciaal bord ontworpen. 

„De missie is om ervoor te zorgen dat iedereen zich gedraagt in de bus en respect heeft voor persoonlijke ruimte”, aldus het plaatselijke vervoersbedrijf van Madrid. „Ook in andere plaatsen in de wereld wordt er aandacht gevraagd voor lichaamshoudingen waar anderen niet op zitten te wachten.” Onder andere in New York en Seattle worden passagiers geattendeerd op hun lichaamshouding.

_________________________________________________________

Slimme Fries bouwt ’geheime’ garagedeur.

  • WOUDSEND - Hij kreeg van de gemeente te horen dat hij geen garage mocht bouwen in de woning die hij speciaal voor dat doel had gekocht. Maar Hayo de Vries ging niet bij de pakken neer zitten en bedacht een creatieve oplossing. De inwoner van het Friese Woudsend creëerde een garagedeur die hij camoufleerde als gevel.

    Hayo de Vries kocht onlangs een kleine arbeiderswoning aan de achterkant van zijn eigen huis, zodat hij die kon ombouwen tot garage. De gemeente gaf echter geen toestemming om de gevel af te breken.


     De creatieve Fries bedacht een oplossing: hij bouwde een muur die naar binnen kon draaien. Het idee bedacht hij tijdens een boottochtje, vertelt De Vries donderdag aan Omrop Fryslân. „Op een gegeven moment voeren wij met de boot langs de sluizen van Stavoren. Ik zag die dikke sluisdeuren daar draaien en dacht: verdikkie, als die deuren kunnen draaien, dan kan de muur van het huis ook draaien!”

__________________________________________________________


 

Holocaust-overlever 70 jaar samen met haar redder

Toen John Mackay (23) de Hongaarse Edith Steiner (20) uit het concentratiekamp Auschwitz redde in 1944, hadden beiden nog geen idee dat ze de rest van hun leven samen zouden doorbrengen.

Holocaust-overlever 70 jaar samen met haar redderToen John Mackay (23) de Hongaarse Edith Steiner (20) uit het concentratiekamp Auschwitz redde in 1944, hadden beiden nog geen idee dat ze de rest van hun leven samen zouden doorbrengen.

John, die uit een strafkamp in Tobruk (Libië) ontsnapte door zich voor te doen als een Italiaanse soldaat, maakte deel uit van een Schots commandoteam dat mensen uit concentratiekampen redde. 

Dit deden zij met vrees voor eigen leven, ook toen de beruchte SS-officier Josef Mengele (de ’engel des doods’) zijn sadistische experimenten daar uitvoerde.Edith verloor 39 familieleden tijdens de Holocaust: alleen zij en haar moeder overleefden. 

Toen zij eenmaal bevrijd was, werd ze uitgenodigd voor een bevrijdingsfeest. John stuurde zijn vriend op haar af met de vraag of ze met John wilde dansen.

 „Alleen als hij het zelf komt vragen”, had ze gereageerd.

 Die eerste dans was het begin van een zoet liefdesverhaal dat ruim 70 jaar standhield, tot haar dood.Edith en John trouwden op 17 juli 1946 en kregen later twee kinderen: Sharon en Peter.

 Het stel was eerder dit jaar in het nieuws omdat ze hun 71e Valentijnsdag samen vierden. 

Drie weken voor hun 71e trouwdag overleed Edith op 92-jarige leeftijd; met John aan haar zijde. 

Hoewel ze niet langer ter wereld is, zullen hun prachtige verhaal en hartverwarmende foto’s voor altijd voortbestaan.